Regler när man ska sälja svamp och bär privat

Du får sälja svamp och bär privat i en begränsad mängd utan att vara registrerad primärproducent.

 

Man kan sälja svamp och bär på Grannensskafferi.se

Många svenskar har svamp- och bärplockning som stora intressen. I Sverige finns det ett 100-tal matsvampar och många olika sorters ätbara bär. Under sommaren och hösten kan skogens förråd vara överfulla av dessa råvaror. Många plockar svamp och bär för rekreation och motion samtidigt som man får goda råvaror till matlagning. Efterfrågan på svamp och bär från svenska skogar är stor. Har du fyllt dina förråd finns nu möjligheten att låta någon annan ta del av vad skogen har att erbjuda. Ta därför möjligheten att sälja svamp och bär på ett enkelt sätt direkt till konsument. Grannensskafferi.se är en marknadsplats för närproducerade råvaror. Här kan svamp- och bärplockare snabbt och enkelt lägga upp en annons på de råvaror de önskar sälja, och här kan konsument köpa råvaran direkt från svamp- och bärplockaren utan mellanhänder. När var och hur köpet sedan går till är upp till köpare och säljare. Har du svamp eller bär att sälja kan du lägga in en annons här.

Men det finns några saker man måste tänka på när man säljer svamp och bär.

 

Det är tillåtet att sälja små mängder svamp och bär direkt till konsument utan några särskilda krav, förutom att det är säljaren som ansvarar för att råvarorna är säkra.

Det finns många giftiga svampar och bär så det förutsätts att du som säljare har kunskap om de svampar bär du säljer.

Varorna måste vara obearbetade. Man får inte till exempel sälja egengjord sylt eller saft, även om råvarorna kommer från din egen gård. Det är inte heller tillåtet att sälja torkad svamp.

Stenmurklor ska vara förvällda enligt vedertagna metoder innan de får säljas. Kravet gäller även privatpersoner (icke livsmedelsföretagare) som säljer stenmurklor.

Det kan därutöver finnas ytterligare undantag för olika svampar och bär. För mer information gå in på: www.livsmedelsverket.se