Säsongssmart mat

Säsongssmart mat

 

Ät säsongssmart mat av lokala producenter på Grannensskafferi.se!

Nuförtiden går det äta importerade råvaror året runt. Men det finns många fördelar med att äta mat efter vad årstiden har att erbjuda.

Säsongssmart mat = klimatsmart mat.

Mycket hänger på transporterna. Det är väl känt att långa transporter har en negativ påverkan på klimatet. Genom att korta transporterna minskar klimatutsläppen vilket man kan bidra till genom att äta säsongsmat från Sverige istället för importerad mat från andra länder. Långa transporter har också negativ påverkan på råvarornas kvalité. Vid långa transporter måste grönsaker och frukt eftermognas under transporten vilket kan leda till att de bli smaklösa och vattniga. Det är när tomaterna mognar på plantan som aromerna utvecklas vilket gör tomaterna smakrikare.

När man äter råvaror kort efter de har skördats är kvalitén och smaken är bättre och råvarorna håller sig fräscha längre. Svenska producenter har också högt ställda krav i jämförelse med många andra länders producenter vilket har en inverkan på att det i Sverige används mindre växtskyddsmedel. Genom att handla säsongsanpassat handlas råvaror som det för tillfället finns stort utbud på och också till lägre priser.

Så gör ett val att handla klimatssmart billig mat med högre kvalité och bättre smak. Handla säsongssmart mat.