Recept


Viltköttstemperatur

Innertemperatur på viltkött

Att göra en viltstek är enklare än du tror, det är bara att inte översteka den!

Här kommer ni att få enkla tips för en lyckad viltstek.

- Rumstemperera viltköttet innan genom att ta ut köttet någon timme före ni steker den.

- Salta köttet en bit innan så att saltet hinner gå in i köttet.

- Stek köttet i smör och olja så det får en fin stekyta. Värm oljan först sen lägger ni i en klick smör. Smöret ger god smak medens olja tål högre temperaturer.

- Sätt in steken i ugnen på 125°.

- Använd en köttermometer och viltsteken är klar när innertemperaturen på viltköttet är 56-57°. Tänk på att köttemperaturen ökar 3-5° efter ni har tagit ut köttet från ugnen. Låt steken vila ett tag innan ni skär upp den.

Vill ni ha mer blodigt kan ni ha en viltköttsinnertemperatur på 52-55°.

Det är bättre att ta ut viltköttet lite förtidigt än att översteka det. Blodigt viltkött är inte farligt.