Recept


Recept på tjälknöl av Daniela Andersson

Tjälknöl- på viltkött av Daniela Andersson

Vem är jag?

Jag är journalist och dokumentärfilmsmakare med passion för mat, vin, recept och matfotografering. Jag driver matsidan Viltgårdens mat och dryck by Daniela där man kan ta del av mina egna recept baserat på vilt samt matfotografering, reportage och intervjuer.
Jag är mångsysslare inom mediebranschen sedan 21 år tillbaka. Är bl.a. chefredaktör för en organisationstidning och VD för mitt eget produktionsbolag Bubbalicious Media. Jag är uppväxt i en jägarfamilj med jakthundskennel (norsk gråhund) och är därför en stor förespråkare för viltkött.
Min samarbetspartner Viltgården förmedlar viltkött och vill göra viltköttet känt för den stora allmänheten. Både Viltgården och jag finns i Finland i den lilla byn Ingå vid kusten väster om Helsingfors.

Tjälknöl är en av mina favoriter bland de älskade viltklassikerna. Galet gott och superenkelt att göra. Maten blir ju klar medan du sover! Det enda du behöver är lite förberedning. Du kan ju inte kläcka idén samma dag som steken ska ätas eftersom tillredningen är ca 10+5 timmar. 10 timmar i ugn och 5 i kryddlag. Visst kan tiden i kryddlagen förkortas men jag föredrar ett kött som fått ligga ordentligt länge.


Jag tillreder alltid tjälknöl medan jag sover. Det vill säga jag sätter steken i ugnen 10-tiden på kvällen då barnen gått och lagt sig och låter den vara där ett par timmar medan jag tittar på Skavlan (om det är en fredag kväll) och tar ett glas vin. Då köttet varit ett par timmar brukar det vara tillräckligt tinat så du kan sticka in en köttermometer. Om inte så är det ingen panik. 8-9-tiden på morgonen brukar en tvåkilos stek vara klar. Du kan kontrollera köttets temperatur också på morgonen.
Köttet räcker till 6-8 personer beroende på vad du har som tillbehör till köttet

Recept

2 kg djupfryst älgstek (ytter/innanlår/fransyska)

Kryddlag
1,5 liter vatten
1 dl salt
1 msk krossade enbär
1 msk svartpeppar hela
1 msk rosépeppar
1 msk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad salvia
5 klyftor vitlök grovt krossad


Sätt ugnen på 100 grader. Lägg den frysta älgsteken i en ugnsform. Låt steka i 10-12h, kolla senast efter 10h köttets temperatur. Vid 70-75 grader är köttet mört.
Ta vara på stekskyn den kan du reda sås på!

Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka samman några minuter.
Lägg köttet i en mindre skål som det nätt och jämnt ryms i eller i dubbla fryspåsar. Häll över den varma lagen, köttet ska täckas helt. Fyll på med vatten ifall lagen inte räcker.
Ställ steken kallt i 5 timmar. Då hinner köttet bli tillräckligt saltigt.
Ta upp steken, skrapa bort de mesta av kryddorna och skär i tunna skivor.

Servera med till exempel ugnsrostad batat, klyftpotatis och rotsaker, rödbetsgratäng med chèvre, kantarellsås och givetvis svartvinbärsgelé.

Smaklig måltid, Daniela

Välkomna att följa oss!
www.viltgardensmat.blogspot.fi
www.bubbaliciousmedia.com
www.viltgarden.com
www.instagram.com/danielaelina/